ΥΠΕΣ:Τελικά αποτελέσματα Δήμου Παιονίας.

ΥΠΕΣ:Τελικά αποτελέσματα Δήμου Παιονίας.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ.

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

Συνέντευξη του Χ. Γκουντενούδη στη Νέα Πορεία: Θα σηκώσουμε την Παιονία ψηλά.

Ανήκει στο είδος των ανθρώπων που λύνουν προβλήματα και σε καμιά περίπτωση δεν είναι αυτός που θα τα δημιουργήσει. Η αλήθεια είναι ότι ο Χρήστος Γκουντενούδης έχει χαμηλό προφίλ. Είναι ήπιος και συναινετικός και πιστεύει ότι μόνο με  δουλειά, συνεργασία και μια πειστική πρόταση για την αναπτυξιακή προοπτική της Παιονίας μπορεί ο Δήμος και η περιοχή εν τω συνόλω να πάει μπροστά.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο υποψήφιος Δήμαρχος Παιονίας μιλά για το Καλλικρατικό τοπίο που υποβάθμισε τη θεσμική και οικονομική δύναμη της Αυτοδιοίκησης, τονίζει ότι θα αλλάξει πλήρως τη σχέση μεταξύ κέντρου και Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων γιατί ο ίδιος αλλά και ο Συνδυασμός ‘’Παιονία Ισχυρή’’ θεωρούν συμμάχους και συνεργάτες τους συμβούλους που έχουν εκλεγεί σ’ αυτές και γιατί τα χωριά πρέπει να αποκτήσουν ένα ειδικό βάρος. Ο κ. Γκουντενούδης παραδίδει μαθήματα πολιτικής ευπρέπειας στους αντιπάλους του αν και ο ίδιος δεν αποδέχεται αυτό τον όρο, και πιστεύει ότι η αντιπαράθεση πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Σηκώνει όμως το γάντι όταν θίγεται η πολιτική τιμή και η αξιοπρέπειά του. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Παιονίας ασκεί, τέλος, κριτική στην απερχόμενη Δημοτική Διοίκηση για ανυπαρξία έργου και για εγκατάλειψη των χωριών. Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Ξεκινήσατε τις περιοδείες σας στα χωριά και από ότι ακούω και μαθαίνω εκεί τα παράπονα είναι μεγάλα. Βρήκατε μια καλή πηγή δεξαμενής ψήφων;
 

Για να σας πω την αλήθεια, δε σταμάτησα και ποτέ να έχω επαφές με τους οικισμούς της Παιονίας και τους συμπολίτες μου. Σε γιορτές, σε κοινωνικές εκδηλώσεις δίνω πάντοτε το παρών μου. Δεν μου είναι πρωτόγνωρες αυτές οι συναντήσεις. Βγαίνουμε τακτικά με φίλους και γνωστούς και τα συζητάμε. Με εντυπωσίασε όμως, αρνητικά, ότι δεν έχει γίνει τίποτε, πουθενά. Μου το λένε με μεγάλο παράπονο, άλλες φορές και με οργή οι άνθρωποι στα χωριά. Μου λένε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή τους παραμέλησε, ότι άφησε τα χωριά στο έλεος του Θεού. Ακόμη και τα αυτονόητα έγιναν ζητούμενα. Δυστυχώς. Εμείς σκοπεύουμε να δώσουμε τέλος σ’ αυτή την άσχημη εικόνα. Γιατί έχουμε έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης για τη σχέση Δήμου και τοπικής κοινότητας. Στο σχόλιο απαντώ ευθέως. Δεν επενδύω στην ψήφο διαμαρτυρίας των πολιτών. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να δώσω μια πειστική πρόταση και να λύσω προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.  
Δεν έχει ξεφτίσει με τα χρόνια αυτή η σχέση Δήμου και Κοινότητας; Από τον Καποδίστρια και μετά η έδρα ενισχύθηκε ποικιλοτρόπως και τα χωριά αποδυναμώθηκαν.
Δε θα διαφωνήσω επί της ουσίας. Θα επισημάνω όμως κάτι σημαντικό. Ότι κάποιοι επέτρεψαν να συμβεί αυτό και κάποιοι άλλοι το ανέχτηκαν και παγιώθηκε συν τω χρόνω μια ασθενική κατάσταση για τα χωριά. Όλα αυτά όμως μπορούν να ανατραπούν, αν ληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες από την κορυφή. Αν δηλ. η Δημοτική Αρχή δώσει αρμοδιότητες με περιεχόμενο και με αντίκρυσμα στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες. Αν τους δώσει τα μέσα, υλικά, ηθικά και οικονομικά τότε θα τα καταφέρουν θαυμάσια στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες και στα χωριά. Εμείς θα πάρουμε το βάρος αυτών των πρωτοβουλιών  για λόγους αποκέντρωσης, για λόγους αμεσότερης και καλύτερης εξυπηρέτησης  αλλά και για λόγους ενδυνάμωσης των αυτοδιοικητικών θεσμών. Θέλουμε τους συμβούλους στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες ισότιμους συνεργάτες και συμμάχους, όχι να επαιτούν και να παρακαλούν για να τους δοθεί η παγία προκαταβολή. Που δόθηκε μια φορά στα χρονικά το 2011 και από τότε έκλεισε η στρόφιγγα λόγω κρίσης…
 
Πάντως κρίση σε σχέση με τις υποψηφιότητες που εκδηλώθηκαν στο Δήμο Παιονίας δεν έχουμε καθόλου. Ίσα–ίσα που το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Πώς αξιολογείτε τους συνυποψηφίους σας;
 
Όλοι έχουν το δικαίωμα να εκτεθούν στην κρίση των συμπολιτών μας. Είναι υγιές σύμπτωμα για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό απόψεων και θέσεων η συμμετοχή πολλών συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές. Μακάρι να τα καταφέρουν όλοι και να υπάρχει εκπροσώπησή τους στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.  
Εσείς έχετε τον τίτλο του φαβορί σ’ αυτή την εκλογική κούρσα. Ποιον θεωρείτε βασικό αντίπαλό σας;

Μπα, δεν πιστεύω  και πολύ σε εφήμερους τίτλους. Έχω βέβαια αυτοπεποίθηση, αισθάνομαι δυνατός γιατί συμπορεύομαι στο Δημοτικό μας Συνδυασμό με άξιους και καλούς συνεργάτες και γιατί έχω στο πλευρό μου τη συντριπτική πλειονότητα των δημοτών της Παιονίας. Αυτοί όλοι είναι η πραγματική μου δύναμη, από τον τόπο μου, από τους συμπολίτες μου, από τους συνεργάτες μου αντλώ δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσω τον αγώνα αυτό για το Δήμο αλλά και να κάνω αυτό που πρέπει όταν αναλάβουμε τις τύχες του τόπου. Τώρα αυτά που αναφέρετε για αντιπάλους τα βρίσκω λίγο υπερβολικά. Ίσως γιατί δε μου αρέσει να χρησιμοποιώ εκφράσεις που έχουν μια αρνητική χροιά. Αντίπαλος δεν είναι εχθρός. Είμαστε πέντε άνθρωποι υποψήφιοι, ο καθένας δίνει τον αγώνα του, θέλω να πιστεύω όπως εγώ, με ευπρέπεια και αξιοπρέπεια και οι συμπολίτες μας θα κρίνουν στην κάλπη.  Δε θα καθίσουμε τώρα να σκιαμαχούμε περί όνου σκιάς. Έχει τόσα προβλήματα αλλά και τόσες αναπτυξιακές δυνατότητες αυτός ο τόπος. Εκεί ναι πράγματι, αξίζει να αντιπαρατεθούμε και με ιδέες και με θέσεις.

Καλά τα λέτε όλα αυτά αλλά ο πόλεμος των ανακοινώσεων με το συνυποψήφιό σας Κώστα Σιωνίδη είναι σε εξέλιξη.
Δείτε όμως κάτι. Αυτός ο πόλεμος δεν ξεκίνησε, ούτε προκλήθηκε από εμένα. Δεν είμαι φύσει και θέσει επιθετικός χαρακτήρας ούτε επειδή εκδήλωσα την υποψηφιότητά μου για το Δήμο Παιονίας αποφάσισα να είμαι κάποιος άλλος. Είμαι ο Χρήστος, όπως όλοι με ξέρουν, ούτε άλλαξα όταν έγινα Αντινομάρχης, το ίδιο και τώρα που είμαι Αντιπεριφερειάρχης, ούτε και στο άμεσο μέλλον σκοπεύω να αλλάξω.  Είναι γεγονός όμως  ότι από τότε που αποφάσισα να διεκδικήσω το Δήμο, ξεκίνησε μια απρόκλητη επίθεση, επαναλαμβάνω όχι από εμένα. Δεν ήθελα να δώσω λαβή σε σχόλια αλλά από την άλλη μεριά δέχθηκα ανυπόστατες κατηγορίες που με θίγουν ως δημόσιο πρόσωπο και αδικούν την προσπάθειά μου. Πως θα αντιδρούσατε εσείς αν σας ειρωνεύονταν ότι δεν κάνατε κάτι για την καθίζηση του οδοστρώματος Καστανερής, όταν έχω ήδη υπογράψει  τη σύμβαση του έργου και όπου να’ ναι εγκαθίσταται εργολάβος για την αποκατάσταση του δρόμου; Θέλω να πω μ’ αυτό το παράδειγμα ότι ναι καλή είναι η κριτική, τη δέχομαι καλόπιστα όχι όμως η ψευδολογία και πολύ περισσότερο η συκοφαντία. Αλλά τι να κάνουμε; Ο καθένας με τα όπλα του…
 
Πώς κρίνετε το έργο της πρώτης Καλλικρατικής Δημαρχίας Λαπόρδα και τι θα κάνατε καλύτερα αν ήσασταν εσείς στη θέση του;
Ο Καλλικράτης μπήκε στη ζωή της Αυτοδιοίκησης ως σωτήρας και εξελίχθηκε σε έναν οικονομικό δυνάστη. Για πρώτη φορά όλοι οι Δήμοι, και ο δικός μας Δήμος της Παιονίας υπέστησαν αδιανόητες περικοπές στη ΣΑΤΑ, στους ΚΑΠ, στις λειτουργικές τους δαπάνες γενικότερα. Οι χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ήταν από ελάχιστες μέχρι και ανύπαρκτες και οι Δήμοι αυτοπεριορίστηκαν στα απολύτως αναγκαία. Αυτή η πρώτη περίοδος του Καλλικράτη θα γραφεί ως μια από τις μελανές σελίδες της αυτοδιοικητικής ιστορίας, γιατί εκτός από την κακομοιριά και τη φτώχεια, οι δήμοι έπαψαν να είναι διεκδικητικοί στο βαθμό που μέχρι τώρα ξέραμε. Στο Δήμο Παιονίας μας λένε και δε θα το αμφισβητήσω ότι έγιναν αιματηρές οικονομίες αλλά έγινε και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και πόρων. Είχαμε μια στρατιά συμβούλων, ειδικών και γενικών καθηκόντων, που εξυπηρέτησαν προεκλογικά γραμμάτια και από την άλλη είχαμε κακοφωτισμένους δρόμους ερημιά και υπανάπτυξη. Οι οικονομίες έγιναν από το υστέρημα του κόσμου που πλήρωσε τα μαλλιά της κεφαλής του για τα δημοτικά τέλη, χωρίς ανταποδοτικές υπηρεσίες. Δεν είναι δυνατόν να παρακαλάει ο δημότης και να περιμένει μήνες να του αλλάξουν μια λάμπα στην κολώνα δίπλα στο σπίτι του. Η διαχείριση της καθημερινότητας χάθηκε και πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απειρία αλλά και σε εσφαλμένους χειρισμούς. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν έγινε καθόλου έργο, ούτε στο Πολύκαστρο, ούτε σε Γουμένισσα και Αξιούπολη, ούτε στα χωριά, μικρά και μεγάλα. Και όσες προσπάθειες πήγαν να γίνουν για κάτι καλό εγκαταλείφθηκαν στη μέση. Κι όμως ο κόσμος περίμενε πολλά. Με ρωτάτε τι θα έκανα καλύτερα ως Δήμαρχος. Θα το αποδείξω  μέσα στην επόμενη πενταετία με τη στήριξη και με την ψήφο εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου. Δυο λόγια μόνο θα πω. Θα δώσουμε την απαιτούμενη βαρύτητα στον αγροτικό και αγροτουριστικό τομέα και θα παλέψουμε για επενδύσεις, όχι όμως σε βάρος του περιβάλλοντος, για να ξανασηκώσουμε ψηλά και πάλι στις πλάτες μας την Παιονία. Δε θα αφήσουμε άλλες ευκαιρίες να πάνε χαμένες. Όλοι μαζί μπορούμε. Οι συμπολίτες μας, καταλαβαίνουν ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε. Γι’ αυτό και θα μας δώσουν τη δύναμη να κάνουμε πράξη το όραμά μας για μια Παιονία Ισχυρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου